10 tips om övervikt - Aktivdjurvård

10 tips om övervikt

 10 tips om övervikt

Är din hund överviktigt? Den är inte ensam, idag räknar man med att cirka en tredjedel av Sveriges hundar är för tjocka. Här är 10 tips till dig som tror att din hund är överviktig.

 

 

1. Gör en hemmakontroll

Ta reda på hur din hund ska se ut som normalviktig. På en hund som håller ett perfekt hull ska man kunna känna revbenen under ett tunt fettlager och hundens hals och midja ska vara markerade. Om du måste trycka för att känna revbenen så är din hund förmodligen överviktig.

2. Uteslut sjukdom

Det finns en rad olika sjukdomar som påverkar ämnesomsättningen och kan göra att hunden blir fet utan att den får i sig för mycket mat. Innan du börjar banta hunden måste det uteslutas att övervikten beror på en sjukdom.

3. Tänk långsiktigt

Att banta en hund är inget Quick fix. Den har inte gått upp i vikt på fyra veckor och kan inte heller gå ner i vikt på fyra veckor. En normal bantningskur måste planeras till minst ett halvår framåt.

4. Ta hjälp

Det kan vara klokt att prata igenom hundens övervikt med en expert och samtidigt lägga upp ett individuellt bantningsprogram. Idag finns det bantningsgrupper, viktklubbar och kostrådgivare för hundar. Att väga hunden en gång i månaden hos någon utomstående kan vara en bra motivation under resans gång.

5. För viktdagbok

Skriv ner exakt vad hunden äter, hur mycket det är och när den äter det. På så sätt får du lättare en översikt på vad du stoppar i din hund. Dessutom blir du tvungen att stanna upp och tänka efter innan du stoppar i hunden någonting och det kan få er att bryta dåliga vanor.

6. Inför kakförbud

Att ge en hund kakbitar av kärlek får rak motsatt effekt. En stor del av hundarnas övervikt kan härledas till andra saker än fodret. Skippa godsakerna och satsa på ett friskare liv för din hund från och med nu! Det är viktigt att ingen i hundens omgivning förser den med godbitar under bantningsperioden. Informera alla i hundens omgivning om de nya spelreglerna och hundens bantningsprogram.

7. Rätt foder & rätt mängd

Ekvationen är enkel. Ju mindre hunden rör sig desto mindre kalorier behöver den. Men det går inte att dra ner på mängden foder rakt av. Rätt typ av näring och fett av bra kvalitet är jätteviktigt för hunden när den ska gå ner i vikt. Idag finns det rena bantningsfoder att välja mellan på marknaden men rådgör gärna med en veterinär eller kostrådgivare innan du byter.

8. Rätt motion

Träningen måste anpassas individuellt för din hund. Om den har ont i lederna kan den behöva bygga upp musklerna med hjälp av sjukgymnastik och simträning. Är den helt frisk så kanske det räcker med en kort långsam promenad på plan mark som sedan ökas i tid och byts ut till skogspromenad på sikt.

9. Ta hjälp av Aktiv-serien

Det är viktigt att ingen i hundens omgivning förser den med godbitar under bantningsperioden. Informera alla i hundens omgivning om de nya spelreglerna och hundens bantningsprogram.

10. Dela upp målet i delmål

En hund med övervikt har ofta ont i lederna och mår bra av ett tillskott av glukosamin. Aktiv Hund är bra både i förebyggande och lindrande syfte för lederna. Dessutom kan en energikick i form av Aktiv Nypon göra underverk för hundens motivation. Om hunden har dålig andedräkt kan Aktiv Mun vara till hjälp.