10 tips om munhygien - Aktivdjurvård

10 tips om munhygien

10 tips om munhygien

Våra husdjur får allt tidigare problem med att hålla en god tandhygien. Det kan leda till dålig andedräkt, inflammation i tandköttet, smärta, svårighet att äta och till slut tandlossning. Här får du 10 tips på hur du håller en god tandhygien hos ditt djur.

1. Borsta tänderna

Det effektivaste sättet att hålla en god munhygien hos ditt husdjur är att borsta tänderna på det. Det finns speciella tandborstar och tandkräm till djur. Tänk på att det kan krävas en hel del träning innan tandborstningen fungerar som den ska.

2. Undvik småätande

Varje gång som djuret äter så frodas bakterierna i munhålan. Undvik onödigt småätande och uteslut produkter som innehåller socker helt och hållet.

3. Se över fodret

Rent krasst kan man säga att ju hårdare fodret är desto bättre motion ger det tänderna. Välj därför torrfoder framför mjukmat så att djuret måste arbeta ordentligt med tänderna vid måltiderna.

4. Titta i munhålan

Ta för vana att titta ditt huddjur i munhålan minst en gång i veckan. Då får du en chans att uppmärksamma missfärgningar, inflammationer eller eventuella blödningar.

5. Aktiv Mun

Aktiv mun är en kombination av knöltång och grönläppad mussla som genom sin unika sammansättning kan bidra till en god munhygien och en frisk andedräkt! Knöltång har mycket värdefulla (ta bort medicinska) egenskaper och innehåller alginater som bland annat kan binda tungmetaller och föroreningar i munhålan och öka den skyddande effekten i saliv. I Aktiv Mun får knöltången dessutom god hjälp av den grönläppade musslan med sina antiinflammatoriska egenskaper. Läs mer om Aktiv Mun här.

6. Tuggben och tuggodisar

Både ben för hundar och tuggodisar för katter har en god inverkan på munhygienen. Ge det ofta!

7. Hemmakontroll

Misstänker du att ditt husdjur har ont i sina tänder? Prova att hålla något med tuggmotstånd (t ex. en morot, tuggodis eller ben) i handen och flytta den så att djuret blir tvungen att tugga med olika delar av munnen. Om djuret undviker att använda någon sida så kan man förmoda att den har ont där. Sök hjälp hos en tandkunnig veterinär.

8. Tandsten och tandlossning

Om tänderna redan är missfärgade så går det inte att åtgärda hemma utan djuret måste tas till en veterinär för en ordentlig rengöring. Låter man tandstenen vara så riskerar djuret att drabbas av tandköttsinflammation och tandlossning som följd.

9. Se över försäkringen

De ordinarie försäkringarna ersätter endast veterinärkostnader för akuta tandproblem. Dit räknas varken tandsten, inflammationer i tandköttet eller tandlossning. Hos vissa försäkringsbolag kan man teckna tillägg för tandvård. Kontrollera med ditt bolag vad de kan erbjuda för ditt djurs munhygien.

10. Bättre koll för varje år

Till sist kan man konstatera att problem med tänder är vanligare ju äldre djuret blir. Därför är det extra viktigt att du som ägare håller en bättre koll på munhålan i takt med tiden. En god idé är att boka in seniorkontroll, där en bedömning av tänderna ingår, hos din lokala veterinärklinik när djuret blir äldre.