10 tips om artros - Aktivdjurvård

10 tips om artros

10 tips om artros

Är din hund stel? Kanske har den drabbats av artros, en form av ledbesvär som drabbar ungefär var femte hund i Sverige. Sjukdomen är obotbar men med rätt behandling kan sjukdomsförloppet bromsas. Här är våra 10 tips till dig som märker att din hund inte kan/vill röra sig lika mycket som tidigare

1. Ställ diagnos

Haltar hunden kraftigt bör den komma till en veterinär inom ett dygn, vid lindrigare hälta senaste efter en vecka. Med hjälp av en veterinär kan du vara säker på att din hund får rätt diagnos.

2. Kontrollera vikten

För en hund som drabbas av artros spelar vikten en avgörande roll för livskvaliteten. Få en fingervisning om din hunds hull i vår viktkontroll eller läsa om övervikt här. Passa på att fråga veterinären om hundens vikt när du är där.

3. Smärtlindrande?

En hund med artros hamnar lätt i en ond cirkel – smärtan gör att den rör sig mindre, musklerna förtvinar, vikten ökar, lederna påfrestas, smärtan ökar och hunden rör sig ännu mindre. För att bryta detta kan hunden behöva smärtlindrande.

OBS. Hunden har ett helt annat enzymsystem än människan så använd aldrig preparat som inte är avsedda för hund.

4. Aktiv Hund

Ge din hund ett tillskott av Aktiv Hund. Det är ett kompletteringsfoder som hjälper stela hundar att återfå rörligheten. Aktiv Hund innehåller grönläppad mussla – en ingrediens som urbefolkningen på Nya Zeeland använt under tusentals år för att motverka bland annat reumatiska sjukdomar och olika former av ledförslitningar. Läs mer om Aktiv Hund här.

5. Aktiv Nypon

Ledproblem, inflammationer och smärta stressar hundens kropp och gör att den måste försvara sig mot de fria radikaler som bryter ner cellerna och påskyndar deras åldrande. Aktiv Nypon är rikt på antioxidanter som hjälper hundens kropp av försvara sig mot de fria radikalerna. Läs mer om Aktiv Nypon här.

6. Kakförbud

Att ge en hund med artros kakbitar av kärlek får rak motsatt effekt. En stor del av hundarnas övervikt kan härledas till andra saker än fodret. Skippa godsakerna och satsa på ett friskare liv för din hund från och med nu!

7. Rätt foder & rätt mängd

Ekvationen är enkel. Ju mindre hunden rör sig desto mindre kalorier behöver den. Men det går inte att bara dra ner på mängden foder. Rätt typ av näring och fett av bra kvalitet är jätteviktigt för hunden när den ska gå ner i vikt. Det finns bra light- och seniorfoder att välja på marknaden men rådslå gärna med en veterinär eller kostrådgivare innan du byter foder.

8. Skaffa dig kunskap

Lär dig så mycket som möjligt om sjukdomen som din hund drabbats av. Iaktta hunden och dokumentera dess rörelsemönster varje dag. När och var har hunden ont? Hur rör den sig? Vad har ni gjort idag? På så sätt kan du göra en smärtanalys och lättare se om det finns gemensamma faktorer som påverkar hundens smärta.

9. Rätt motion

En hund med ledproblem kan inte motioneras hur som helst, speciellt inte i början. Satsa på skonsamma konditionspass som simning och sjukgymnastik så att hunden får en chans att bygga upp sina muskler, tappa vikt och bygga upp sin kondition igen.

10. Undvik kyla

All form av kyla har en negativ inverkan på artrosen. Se till att din hund alltid har en säng eller filt att ligga på och använd gärna ett täcke när termometern smyger sig närmare 0-strecket.