10 tips för den gamla hunden - Aktivdjurvård

10 tips för den gamla hunden

10 tips för den gamla hunden

Med kunskap och förståelse för din pensionerade hund kan du göra stor skillnad. Att den inte hör är inte samma sak som att den inte förstår och att den börjar vara mer stilla betyder inte att den vill vara passiv. Här är 10 tips för ett bra liv som pensionerad hund

 

1. Aktivera hjärnan

Den gamla hunden orkar inte motioner kroppen lika mycket men hjärnan behöver fortfarande aktivering för att hålla sig i trim. Låt hunden leta rätt på saker, lär den nya tricks eller köp några aktiveringsspel som ni kan ägna er åt tillsammans!

 

2. Håll vikten

Var uppmärksam på om hunden ändrar vikt. Eftersom den inte rör på sig lika mycket längre kan det vara lämpligt att gå över på ett seniorfoder som gör det lättare att hålla vikten. Sök veterinärhjälp om hunden plötsligt tappar vikt, det finns risk att den har drabbats av en allvarlig sjukdom.

3. Aktiv Hund

Aktiv Hund är ett kompletteringsfoder som kan hjälpa hunden att återfå rörligheten. Aktiv Hund innehåller grönläppad mussla – en ingrediens som urbefolkningen på Nya Zeeland använt under tusentals år för att motverka bland annat reumatiska sjukdomar och olika former av ledförslitningar. Läs mer om Aktiv Hund här.

4. Aktiv Nypon

Aktiv Nypon kan fungera som en energikick för din gamla hund. Olika krämpor som den åldrande hunden utsätts för stressar kroppen och gör att den måste försvara sig mot de fria radikaler som bryter ner cellerna och påskyndar deras åldrande. Aktiv Nypon är rikt på antioxidanter som hjälper hundens kropp av försvara sig mot de fria radikalerna. Läs mer om Aktiv Nypon här.

5. Aktiv Mun

Aktiv mun är en kombination av knöltång och grönläppad mussla som genom sin unika sammansättning kan bidra till en god munhygien och en frisk andedräkt! Knöltång har mycket värdefulla (ta bort medicinska) egenskaper och innehåller alginater som bland annat kan binda tungmetaller och föroreningar i munhålan och öka den skyddande effekten i saliv. I Aktiv Mun får knöltången dessutom god hjälp av den grönläppade musslan med sina antiinflammatoriska egenskaper. Läs mer om Aktiv Mun här.

6. Massage

Unna din hund massage på ålderns höst. Det ökar blodcirkulationen, främjar produktionen av ledvätska och minskar trycket i lederna.

 

7. Seniorkontroll

De allra flesta veterinärkliniker och djursjukhus erbjuder seniorkontroll av hund. Det kostar runt 1.000 kr och innebär att en veterinär gör en ordentlig hälsokontroll på din hund. Då får du ett ordentligt kvitto på hälsan och sjukdomar kan uppmärksammas redan i ett tidigt stadium.

8. God munhygien

Gamla hundar får ofta problem med tänderna. Borsta dem helst en gång om dagen, ge hunden ben med jämna mellanrum och välj torrfoder framför mjukmat. Begränsa småätandet och erbjud inte hunden någonting som innehåller socker.

9. Ha överseende

Hundens sinnen blir allt svagare med åldern. Din hund kanske inte hör och ser lika bra som tidigare men det betyder inte att den inte förstår. Underlätta hundens vardag med handtecken om hörseln ger vika och ljudkommandon om synen försämras.

10. Se när tiden är inne

Låt din hund få ett så långt och lyckligt liv som möjligt men låt det inte bli på bekostnad av värdigheten. Försök vara realistisk och se när tiden för avlivning är inne, inte för din – utan för din älskade hunds skull.